QST

RENOVATION

Vila Nova de Famalicão, Braga, Portugal

2014-2019

author  NOARQ - José Carlos Nunes de Oliveira  program renovation of a contry house in the Portuguese countryside  collaborators arch. André De Oliveira, arch. Joana LP, arch. Luís Lima  topography António Carlos Saraiva Peixoto  structural project eng. Marco Cunha.  hydraulic project  eng. Marco Cunha.  electricity, telecommunications and security eng. Marco Cunha contractors 1st phase - Henrique Cunha, Lda; 2nd phase - Construções Daniel Farinha & Pinheiro Lda; Socarfam; Gramafam; Tudemmad; Climafama; Autpor; Sérgio Magalhães, lda.  photography  João Morgado  intervention área 4.007  m²

technical

drawings

description

The house rises from broad blocks of blue granite into the wilderness, like a fortification, indistinct from the supporting walls at the edge of the street. It backs up the old farmland, now transformed into a garden.

 

The silhouette embedded in the roadside is opened up by timid windows on the upper floor. By the connection with the street, a sequence of cattle crevices illuminates the current kitchen. The building stretches itself till the blood-coloured gate, pointing to the threshing floor moulded into the granite of the street wall.

 

Above the entrance, tended towards the east, a wooded room, painted in the colour of the gate, of the eaves and of the window frames, lay suspended.

 

The building was cleaned up of picturesque motifs, sheds, shutters and loose exoticism. On the inside, we redesigned each and every constructive piece; the stripped reality was reinvented.

 

NOARQ  |  no arquitectos lda

Rua João Paulo II, n. 615, Trofa, Porto, Portugal.

 t. +351 252 414 729   m. +351 933 205 481   e. noarq@noarq.com

© 2017-2020

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle