MORS

RENOVATION

Trofa, Porto, Portugal

2015-2016

author  NOARQ - José Carlos Nunes de Oliveira  program renovation of a religious space, mortuary chapels  collaborators  arch. Juliana Sampaio  structural project  ESPAÇOS RECTOS – Engenharia e Arquitectura, Lda lighting and decoration   arch. Juliana Costa – O Bibelot + B.LOFT constructors Carpintaria Martins; Belriba; A. Costa e Sá; Marnorte; Granisop; Termo-ave; Ancas - Oficinas de Artes Decorativas; AS Publicidade; Neves e Miguel- Granitos; Trofinox; Área Vidro; O Bibelot  photography atelier XYZ  

description

"The dead have no existence other than that which the living imagine for them"

J. C. Schmitt

 

Maybe this state of consciousness left Fr. Luciano disappointed with the state of the parish S. Martinho de Bougado’s mortuary chapels. He asked me a rehabilitation of two chapels in the crypt of the church and informed me that they had no money for the work. The lack is a permanence of our days, there is still an non unresolvable issue. The project is a superficial intervention at the level of the interior finishings. The chapels are located in two marginal rooms of the church, half-buried, without a decent outside reception space, without any identification or any identity. The importance of the characterization of the interior space of the chapels remained neglected according to the importance of the funeral cerimonies. The current state of the spaces is bleak – like  caves, almost absent of natural lighting (it's urgent thinking in light!).

As we were aware that was not possible to change all the coatings, due to the financial evidence, we were focused some precise plastic surgeries to mitigate the problem.

The intervention seeks to soften the contrasts and reinforce the formal and superficial coherence of the pre-existences:

- The floor and the existing furniture were maintained;

- Walls and ceilings were plastered and dyed a warm grey;

- The plank of tile was concealed with another one in enamelled wood;

- All the carpentries were enamelled of white with range of grey;

- The geometry of the altars was fixed covering with pine boards;

- We designed the lectern, the base of the candle and the pastoral chairs, based on two chairs presidencies of the parochial estate;

- We reconfigured the altar as a massive block of marble Estremoz

NOARQ  |  no arquitectos lda

Rua João Paulo II, n. 615, Trofa, Porto, Portugal.

 t. +351 252 414 729   m. +351 933 205 481   e. noarq@noarq.com

© 2017-2020

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle