FRMG-esquisso 05.jpg

FORMIGA

RENOVATION

Santo Tirso, Porto, Portugal

2016-2020

author NOARQ - José Carlos Nunes de Oliveira  program  Rehabilitation and restoration of a residential building to 6 apartments  collaborators   Hugo Araújo,  André Oliveira, Sara Bitossi, Gaia Ferraris, João Quintas  structural project  GEPEC – eng. Afonso Serra Neves hydraulic project  GEPEC – eng. Rossana Pereira electricity, telecommunication ad acoustic GPIC – eng. Alexandre Martins gas and climatization GET – eng. Raúl Bessa Lima, eng. André Raposo constructors Conceito recente; Ordep Mobiliário; Carpintaria Martins & Martins, Lda; Cintylux, Eletricidade Geral; Nuno Miranda Instalações Avac Unipessoal Lda; Emeserv, Emergeluz, unipessoal photography Arménio Teixeira 

technical

drawings

description

The proposal is part of an urban plot in the center of Santo Tirso, in the district of Porto.

The project envisages changing the use of the former hostel to long-term rental apartments. The intervention promotes as much as possible the heritage preservation of the building and provides for the expansion of the top floor, due to the need to introduce natural lighting in the new compartmentalization of spaces. The building retains a height of 12.95 m, as well as its facades, with the exception of the front of the patio facade above the eaves.

 

The building was over-divided in relation to its original organization by successive adjustments, especially over the years it operated as a hotel.

The building is supported by 4 parallel stone walls, perpendicular to the west facade. If the present organization of the space, excessively fragmented, did not suit the current housing program (more suitable for the rehabilitation of a building of these characteristics), the main structural elements could not be ignored or tampered with. The new organization made use of the disposition of these resistant elements to organize the new fractions. Some partition walls and weaker ones were demolished to expand the habitable areas.

 

The intervention promotes as much as possible the recovery or reconstitution of the original building systems, namely: stucco ceilings; partition walls; solid wood floors and enamelled carpentry.

The new divisions are raised in plasterboard and filled with rock wool panels. The exterior walls are insulated on the inside with expanded polystyrene and covered with plasterboard. Flooring and wall coverings in wet areas are made with pigmented water-repellent mortar – such as micro-cement.