ED&JO

HOUSE

Vila Nova de Famalicão, Braga, Portugal

2013-2018

author  NOARQ - José Carlos Nunes de Oliveira  program single family house  collaborators  arch. Hugo Araújo, arch. Joana L.P, arch. Daniel Viana. topography António Carlos Ferreira  structural project  eng. Afonso Serra Neves – GEPEC  hydraulic project eng. Rossana Pereira – GEPEC  Gas and avac project  eng. Ricardo Vasques – APRO Engenharia contractors   José Moreira Sampaio lda.  photography  João Morgado  intervention área  940.80 m²

technical

drawings

description

The project was to demolish a single-family dwelling and build another one in its place in the centre of V. N. de Famalicão.  The proposal is on a triangular urban plot of land covering an area of 940.80 m². The topography includes a 7.60 m slope down from west to east, so the elevations in the corner converge with those on the surrounding roads.

The building on the site was of poor quality. Everything was demolished apart from the garage, below the elevation of the patio with level access from the road at the lower level.
The surrounding walls also held back the earth, below the street level to the west and above street level to the east.

 

The house has a 367.20 m² footprint and a gross area of 408.90 m² on two floors.

Floor 0 is 99.30 m² and it was rehabilitated and expanded, preserving the garage, entrance, vertical access and storage area. Floor 1, at the level of the interior of the plot, is 309.60 m², and this is where the main structure of the house is – service area, social zone and reserved zone. 

The land is highly exposed because of the different topographies between the adjoining streets: this is why the house sits 1 m from the western boundary, below the street and does not show any wall or elevation.It is closed to the north for urbanistic and thermal reasons. This is also why the house is open to the east where light enters the kitchen and the whole of the south-facing front is open under a curved shade cover.


The illumination of the other rooms comes from small patios cut out of the volume.
– Patio 1, allows access from Rua Vieira da Silva;
– Patio 2, illuminates the dressing room and the bathroom attached to the main bedroom;
– Patio 3, illuminates the 3 bedrooms;
– Patio 4, for service, illuminates the kitchen and laundry;

 

NOARQ  |  no arquitectos lda

Rua João Paulo II, n. 615, Trofa, Porto, Portugal.

 t. +351 252 414 729   m. +351 933 205 481   e. noarq@noarq.com

© 2017-2020

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle