Trofa, 2008-2015

M & M 's house

Uma moradia unifamiliar.

Um terreno com 1500 m², na Trofa; a rua do Carvalhinho, a norte, a topografia desce 2,4 m para a via confinante a sul, a EN104. A nascente, a cota de solo do confrontante eleva‑se 2 m acima do terreno.
Demolimos a antiga casa agrícola, à face da estrada, feita de muros de pedra mole e barro e com piso em terra batida. Um incómodo urbano.


Mantivemos o poço quadrado em xisto, a velha árvore de fruto e a localização dos antigos acessos ao terreno, opostos frontalmente, a norte e sul.
As razões da geometria da proposta estavam dispostas - árvore e poço.
Tentámos um “S”.
Seguiu-se um “4”, falhámos.


Emergiu um “H” que ocupa o centro do terreno: as “pernas” enlaçam a árvore, os “braços”envolvem poço.


O “H” configura um pátio social a sul, abrigado das rasantes de luz poente e nascente, resguardado dos ventos predominantes de noroeste; a norte o pátio de entrada.
A casa desenvolve-se num piso (como que) esculpido na terra. Um patamar elevado que dá acesso à cobertura
ajardinada.

O centro do volume (em H) acolhe as funções de maior frequência dos habitantes e atividade diárias: entradas, distribuição, serviço e refeições.
A ala poente está reservada à concentração, ao descanso e aos serviços dependentes: banhos e lavandaria.
A nascente, dois corpos ligados ao volume central desenvolvem-se em sentidos opostos (norte e sul), configuram o resto do “H” e são respetivamente: garagem e sala de estar.

Os muros originais em xisto foram retomados, acrescentados e reconstituídos por imposição paisagística da rua do Carvalhinho.

A single-family dwelling.


A 1500 m² plot of land in Trofa. From Rua do Carvalhinho to the north, the topography drops 2.4 m to the adjacent road to the south, the EN104. In the east, the elevation of the abutting soil rises 2 m above the land.
We demolished the old farming house facing the road made of soft stone and clay with a packed earth floor. An urban annoyance.


We kept the square schist well, the old fruit tree and the location of the old accesses to the land on the north and south sides.
The geometric reasons for the proposal were in place – tree and well.
We tried an "S".
Then a "4", and we failed.


An "H" emerged, occupying the center of the plot: The "legs" embrace the tree and the "arms" go around the well.


The "H" has a social patio to the south, sheltered from the slanting east and west sunlight and protected from the predominant north-westerly winds; the entrance patio is to the north. The house has a single floor (as if) carved from the earth. A high threshold grants access to the landscaped roof.

 

The centre of the volume (in H) houses the most frequently used areas for the inhabitants and daily activities: entrance, distribution, services and meals.
The west wing is reserved for meeting, relaxation and services such as the bathrooms and laundry.
To the east there are two bodies connected to the central volume (stretching northwards and southwards) to make up the rest of the "H" and these are used as a garage and the lounge area.

The original schist walls were reworked, extended and rebuilt because of the landscaping obligations in Rua do Carvalhinho.

G A L L E R Y :

back to projects

Rua João Paulo II, n. 615, Trofa, Porto, Portugal.

 t. +351 252 414 729   m. +351 933 205 481   e. noarq@noarq.com

© 2019, by NOARQ  |  no arquitectos lda

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle